De 'Butler case' - eindelijk een doorbraak!

Op 22 november 2016 heeft de Bestuursrechtbank in Lyon uitspraak gedaan in het hoger beroep tegen de beslissing van de Préfect van 24 februari 2014. Deze beslissing komt er kort gezegd op neer, dat de Préfect cq. het ministerie van sport niet althans onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er zodanige wezenlijke verschillen (als bedoeld in de EU richtlijn 2008/507 en 2005/36 en gelet op de Franse Code du Sport) bestaan tussen de door Butler en zijn collega’s gevolgde Britse BASI opleiding en de Franse hoogste opleiding (moniteur du ski) dat het weigeren van de afgifte van de carte professionelle was toegestaan en dat het afleggen van een aanvullende Test technique (soort Euro Test) mocht worden verlangd.

Butler heeft dus (vooralsnog) gewonnen en kan weer aan de slag in Megève. De Franse autoriteiten kunnen nog in hoger beroep komen tegen deze uitspraak.

Voor wie het niet heeft gevolgd in de afgelopen jaren nog even de Butler-case in het kort.

  • Simon Butler (54 jaar) biedt samen met enkele collega-skileraren skireizen met skilessen aan Britten aan in het Franse Megève. Butler werkt al ruim 34 jaar in Megève.  Hij heeft de – in Engeland hoogst haalbare - skilerarenopleiding gevolgd (‘BASI-4’) en heeft jarenlange ervaring in het geven van skiles in de Franse Alpen.
  • In 2004 kreeg Butler al een boete van € 10.000,- opgelegd van de Franse autoriteiten voor het illegaal lesgeven.
  • Op 16 september 2013 vraagt Butler bij de Franse autoriteiten de zogenaamde “carte professionelle’ aan, zodat hij – als het seizoen in december begint - voldoet aan de administratieve eisen in Frankrijk.
  • Op 20 december 2013 stuurt de Préfect de aanvraag door naar een speciale commissie voor de erkenning van diploma’s, omdat hij (de Préfect) inschat dat er wezenlijke verschillen bestaan tussen de BASI-diploma’s en de Franse diploma-eisen voor skileraren (moniteur du ski).
  • Op 24 februari 2014 (het seizoen is dan bijna weer voorbij) komt de beslissing van de Préfect: Butler moet een proeve van vakbewaamheid afleggen om zijn carte professionelle te kunnen krijgen. Tevens krijgt hij een boete van € 2.500,- opgelegd. Butler is tegen die uitspraak in beroep gekomen (en heeft deze zaak dus nu gewonnen). Direct daarna wordt Butler (samen met zijn 6 collega’s) gearresteerd door de Franse politie terwijl hij aan het werk is. Hij wordt 3 dagen vastgehouden en verhoord.
  • Op 16 juni 2014 wordt Butler tot een boete van € 40.000,- veroordeeld door de Franse strafrechter voor het geven van skiles zonder over de juiste vergunning danwel kwalificaties te beschikken. Butler gaat ook tegen die uitspraak in beroep.
  • In april 2015 schorst de Rechtbank in Chambéry in hoger beroep de veroordeling in afwachting van de uitspraak van de Bestuursrechtbank in Lyon over de kwalificaties.

Er lopen op dit moment meerdere rechtszaken van en tegen Butler. Ook daarin worden uitspraken verwacht en – zodra mogelijk – met u gedeeld.


Enkele interessante links over dit onderwerp:
http://www.sbski.com/
http://www.telegraph.co.uk/travel/ski/news/Piste-wars-To-call-the-French-system-anti-British-is-ludicrous/